073 822 0013      +31 6 424 729 54     info@phonerepairs.nl      Ploossche Hof 13 5233 HA Den Bosch ('s-Hertogenbosch)

Logo PhonerepairsBinnen 30 minuten klaar terwijl u meekijkt | Uitsluitend originele onderdelen | 3 maanden garantie | Gratis parkeren | Ook 's avonds geopend

Waterdichtheid smartphones

Steeds vaker claimen fabrikanten dat hun toestellen stof- en waterbestendig of zelfs stof- en waterdicht zijn. Dit wordt onderstreept door met een IP codering te schermen. Zo voldoet bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S20 volgens Samsung aan de eisen die horen bij een IP68 codering en stelt Apple dat bijvoorbeeld iPhone X, iPhone 8 en iPhone 8 Plus voldoen aan de eisen voor een IP67 codering.

Maar mijn toestel is toch waterdicht?

De term “waterdicht” kan enigszins misleidend zijn als het gaat om smartphones. Veel moderne smartphones zijn inderdaad ontworpen om enige mate van blootstelling aan water te weerstaan, maar dat betekent niet noodzakelijk dat ze volledig waterdicht zijn. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

IP-codes: Veel smartphones hebben een IP-classificatie die aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen stof en water. Bijvoorbeeld, een smartphone met een IP68-classificatie kan doorgaans worden ondergedompeld in water tot een bepaalde diepte (meestal tot 1,5 meter) voor een bepaalde tijdsduur (meestal tot 30 minuten), maar dit varieert per fabrikant en model.

Beperkte Bescherming: Zelfs met een hoge IP-classificatie is een smartphone niet bestand tegen alle soorten waterblootstelling. Ze zijn over het algemeen niet ontworpen om bestand te zijn tegen zeewater, chloorwater (uit zwembaden), olie, zeep, chemicaliën,  of heet water.

Tijdelijke Blootstelling: De waterbestendigheid van een smartphone is vaak bedoeld voor tijdelijke en onbedoelde blootstelling, zoals het per ongeluk laten vallen in een plas of het kortstondig onderdompelen in water.

Slijtage: Na verloop van tijd kan de waterbestendigheid van een smartphone afnemen door slijtage, vallen, stoten of andere vormen van schade.

Garantie: Het is belangrijk op te merken dat, hoewel sommige telefoons waterbestendig zijn, waterschade niet wordt gedekt door de garantie van de fabrikant.

Advies: Het is altijd het beste om voorzichtig te zijn en te voorkomen dat je smartphone in contact komt met water, zelfs als deze een hoge IP-classificatie heeft. Als een telefoon toch nat wordt, zet hem dan uit, droog hem zo goed mogelijk af, en neem zo snel af mogelijk contact met ons op, dan heb je de hoogste kansen op volledig herstel van je toestel.

Concluderend: Hoewel veel moderne smartphones zijn ontworpen om enige mate van waterbestendigheid te bieden, zijn ze niet absoluut waterdicht. Het is altijd het beste om blootstelling aan water en andere vloeistoffen te voorkomen om schade te minimaliseren.

Dit zegt Apple over waterschade

Dit zegt Samsung over waterschade

IP coderingen vertellen in welke mate een product, bijvoorbeeld een smartphone, bestand is tegen het binnendringen van voorwerpen, stof of vloeistoffen. Een IP code bestaat uit de letters ‘IP’ en twee cijfers. IP is een afkorting voor ‘Ingress Protection’ of ‘International Protection Rating’. De twee cijfers achter de letters IP geven de mate aan waarin een toestel stof- of waterdicht is. Het eerste cijfer geeft de stofdichtheid aan, het tweede cijfer de bestendigheid tegen water.

EERSTE GETAL: Bescherming tegen binnendringen

P Bescherming tegen: Betekenis
0 niks
1 Grote voorwerpen Bescherming tegen contact met een groot oppervlak van het lichaam, zoals de hand, maar niet beschermt tegen opzettelijk aanraken met bijvoorbeeld een vinger. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50 mm
2 Middelgrote voorwerpen Bescherming tegen aanraking met de vinger of iets vergelijkbaars. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12,5 mm
3 Kleine voorwerpen Bescherming tegen aanraking met een werktuig zoals gereedschappen, dikke draad of vergelijkbaar. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm
4 Spitse voorwerpen Bescherming tegen aanraking met een werktuig als draden, schroeven of vergelijkbaar. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1 mm
5 Stofbescherming Gedeeltelijke bescherming tegen stof, zodanig dat een goed functioneren mogelijk is.
6 Stofvrij Volledig stofdicht.

TWEEDE GETAL: Bescherming tegen vocht

IP Bescherming tegen: Betekenis Praktisch overleefd de apparatuur dit of vergelijkbaar
0 Geen Geen bescherming Binnen blijven
1 Druppels Type I Geen schade indien onderhevig aan verticale druppels 10 minuten in miezerige regen.
2 Druppels Type II Geen schade indien druppels vallend onder een hoek van 15° 10 minuten in lichte regen.
3 Spatwater Geen schade indien besproeid (maximaal 10 l/min) onder een hoek tot 60° 5 minuten in de regen.
4 Plenswater Geen schade indien besproeid (maximaal 10 l/min) onder elke hoek Regen, sproeien en een glas water dat erover valt.
5 Sproeiwater Geen schade indien bespoten (maximaal 12,5 l/min) onder elke hoek Onder de kraan houden, mits deze niet te hard loopt
6 Waterbestendig Geen water indringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek Onder de kraan of stormachtige omstandigheden buiten.
7 Dompeldicht Geen indringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m) Overleeft een incidentele onderdompeling.
8 Waterdicht Blijft bruikbaar onder water onder omstandigheden gespecificeerd door de fabrikant Per ongeluk in de emmer laten liggen terwijl je deze vol laat lopen geen probleem (mits zonder zeep en niet te warm water)

De conclusie die getrokken moet worden is dat IP coderingen vandaag de dag straffeloos ingezet worden als marketingterm. In werkelijkheid blijkt echter dat fabrikanten van smartphones met klem afraden toestellen te gebruiken onder de omstandigheden waartegen de toestellen volgens de IP codering bestand moeten zijn. Mocht er – zelfs onder de omstandigheden die de IP codering voorschrijft – vocht- of waterschade in het toestel ontstaan, is deze alsnog uitgesloten van garantie.

Bovenstaande Samsung S9 Plus heeft 2 minuten in het toilet gelegen, geen enkel toestel is waterdicht!

In werkelijkheid doen fabrikanten beter hun best om telefoons beter bestand te maken tegen dagelijks gebruik. Wat fabrikanten met IP coderingen eigenlijk bedoelen te zeggen is dat hun toestellen bestand zijn tegen een bui regen of ongelukjes zoals plons in het afwaswater of de toiletpot danwel een glas drinken dat over de telefoon omvalt. Dit soort ongelukjes die altijd kunnen gebeuren zou een smartphone logischerwijs moeten kunnen overleven. Overigens wordt – ondanks de vermeldde IP codering – zelfs hier geen enkele harde garantie geven.

Geen enkel toestel is waterproof, enkel spatwaterdicht. Ook toestellen met een IP-certificering zijn niet waterproof! Daarom sluit ook elke fabrikant garantie uit bij waterschade, welke IP-certificering hun toestel ook heeft.

Heeft je toestel vocht- of waterschade ondervonden, lees dan dit even.

Bel nu

Start chat
1
WhatsApp met Phone Repairs
Klik op de verzendknop om een WhatsApp gesprek te starten met Phone Repairs. Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 10 tot 20 uur. Gemiddelde reactietijd: 10 minuten.